Cererea de aur a atins un nivel record în 2023
Dorința oamenilor de a deține aur a fost la cel mai înalt nivel din istorie
Scris de Eduard A. Gherghe pentru Raportul de Aur.
Potrivit celor mai recente date de la Consiliul Mondial al Aurului, dorința oamenilor de a deține aur a fost la cel mai înalt nivel din istorie.
Deși aurul nu joacă un rol principal în industria energetică și în procesul de electrificare, funcția sa ca valoare monetară îi conferă o importanță deosebită în comparație cu alte minerale.
Oamenii nu cumpără aur pentru a profita de schimbările de preț pe termen scurt de pe piață, ci îl achiziționează pentru că este considerat o investiție stabilă în timp. Aurul își păstrează valoarea de-a lungul anilor, în timp ce banii de hârtie pot pierde din valoare din cauza inflației.
De exemplu, din 1913, când a fost înființată Rezerva Federală, dolarul american a pierdut 96% din valoarea sa. În 2024, prețul aurului a ajuns la 2.030 de dolari pe uncie, de 58 de ori mai mare decât valoarea sa în 1971. Aceasta a fost perioada în care președintele Nixon a eliminat legăturile dintre aur și dolarul american.
Astfel, investiția în aur este privită ca o modalitate de a-ți proteja banii de pierderile cauzate de inflație și de fluctuațiile monedelor.
Aurul a avut rezultate bune chiar și în timpul perioadei în care Rezerva Federală (Fed) a crescut dobânzile, crescând cu 13% în 2023 și ajungând la un nivel record de 2.135 de dolari pe uncie la începutul lunii decembrie.
Cererea totală de aur a depășit anii precedenți și se prevede că va continua să crească în 2024, pe măsură ce Rezerva Federală se îndreaptă către reducerea ratei dobânzilor. Aurul este atractiv pentru investitori în perioadele de reducere a ratelor, deoarece beneficiază de randamente mai mici la Trezorerie și un dolar mai slab.
Anul trecut, prețurile aurului au fost în principal susținute de cumpărările puternice ale băncilor centrale. Potrivit Consiliului Mondial al Aurului, când sunt incluse tranzacțiile over-the-counter (OTC), consumul a crescut cu aproximativ 3% până la 4.899 de tone, cea mai mare cifră de la începutul colectării datelor în 2010. Achizițiile nete anuale ale băncilor centrale au fost de 1.037 de tone, doar 45t sub recordul stabilit în 2022. Consiliul se așteaptă ca achizițiile băncilor centrale să depășească 500 de tone în acest an.
Prețul mediu al aurului a atins, de asemenea, un record în 2023, la 1.940 de dolari pe uncie, cu 8% mai mare decât prețul mediu din 2022.
Turcia a fost cel mai mare cumpărător de aur al unei bănci centrale în anul precedent, crescându-și cota din rezervele străine ținute în aur cu 0,73% în T4, reprezentând de departe cea mai semnificativă creștere înregistrată de orice altă țară. De asemenea, în 2023, Turcia a efectuat cele mai mari achiziții de aur între băncile centrale. Potrivit unui articol al Consiliului Mondial al Aurului, Turcia a avut un rol important și, într-o anumită măsură, exagerat, în piața mondială a aurului. Această țară are o lungă istorie de deținere internă a aurului, atât sub formă de bijuterii, cât și ca investiție, și se clasifică ca a cincea cea mai mare piață a aurului la nivel global. Fiind a 11-a economie mondială ca mărime, Turcia a experimentat o creștere economică rapidă, inflație ridicată și o depreciere regulată a monedei în ultimele decenii; o combinație care a alimentat o cerere sănătoasă pentru aur în consum în ultimii ani.
Pe partea negativă pentru aur, ieșirile din fondurile negociate la bursă (ETF-uri) sprijinite de aur au continuat în 2023, pierzând 244 de tone în al treilea an consecutiv de declin. Ieșirile europene au dominat imaginea.
Cererea de investiții în bări și monede de aur a fost, de asemenea, temperată, în scădere cu 3%.
În ianuarie, fondurile globale de aur ETF au început anul 2024 cu a opta ieșire lunară, în valoare de 2,8 miliarde de dolari americani, conduse de fondurile nord-americane. Consiliul a explicat că un dolar mai puternic și randamentele mai mari ale Trezoreriei SUA au influențat prețul aurului în luna trecută, ducând la vânzări de fonduri ETF aur. Apetitul investitorilor americani pentru aur a fost în continuare afectat de creșterea bursei americane.
Louise Street, un analist senior la WGC, a spus că incertitudinea economică și geopolitică probabil că va persista și în acest an, stimulând cererea de aur:
"În plus față de politica monetară, incertitudinea geopolitică este adesea un factor-cheie al cererii de aur, și în 2024 ne așteptăm ca aceasta să aibă un impact pronunțat asupra pieței," a spus ea. "Conflictele în curs, tensiunile comerciale și peste 60 de alegeri care au loc în întreaga lume probabil că îi vor încuraja pe investitori să se îndrepte către aur pentru palmaresul său dovedit ca activ de refugiu sigur."
Street a remarcat că băncile centrale recurg adesea la aur în timpuri de criză și a sugerat că achizițiile băncilor centrale vor compensa o încetinire a cererii de aur pentru consumatorii datorată unui preț ridicat al aurului și unei creșteri economice încetinite.
Un analist tehnic citat de Sprott Money crede că ne apropiem de fundul pentru prețurile aurului și argintului și de vârfurile pentru dolarul american și randamentele Trezoreriei SUA pe 10 ani. Autorul David Brady scrie:
Pur și simplu, corecțiile în aur și argint se apropie de final. Vârful în ceea ce privește randamentele pe 10 ani și DXY va semnala începutul raliului către noi maxime istorice în aur. Obiectivul meu pentru argint este de 28-30. Apoi, randamentul pe 10 ani va scădea sub minimul său de 3,78%, în timp ce DXY va coborî sub 100 și se va îndrepta către anii 90. Acest lucru va susține raliul masiv iminent în aur. Argintul va beneficia de câștiguri procentuale și mai mari.
Concluzie
Aurul continuă să își mențină forța, rămânând peste 2.000 de dolari în ianuarie și februarie, în ciuda ratelor dobânzilor și a dolarului rămânând ridicate. De fapt, dacă ne uităm la ratele dobânzilor reale (randamentul Trezoreriei pe 10 ani minus inflația), suntem deja într-un teritoriu pozitiv, ceea ce ar trebui să fie negativ pentru aur. Investitorii în aur apreciază de obicei aurul atunci când ratele reale devin negative. Totuși, iată-ne aici. Aurul crește în tandem cu ratele dobânzilor și dolarul în loc să scadă, ceea ce este în contradicție cu trendul normal.
Raportul Consiliului Mondial al Aurului indică faptul că prețurile aurului continuă să fie susținute de cumpărările băncilor centrale și de cererea de refugiu sigur. Dacă cererea consumatorilor de aur sub formă de achiziții ETF este adăugată la acești doi factori de cerere, atunci când Rezerva Federală începe să reducă ratele.
Vă doresc o zi plăcută în continuare și învăluită în strălucirea Metalelor Prețioase.
Disclaimer
Eduard A. Gherghe este un analist de piață independent pentru Raportul de Aur.
Această publicație are doar scop informativ și nu are ca intenție să fie o solicitare, ofertă sau recomandare privind vreun instrument financiar, marfă, derivat, serviciu de gestionare a investițiilor sau serviciu de consultanță și nu oferă sfaturi privind tranzacționarea de mărfuri.
Această publicație nu își propune să ofere sfaturi de investiții, fiscale sau legale, nici în mod general, nici într-un context specific.