Inteligența Artificială folosită în Criptomonede și în Serviciile Financiare
Tendințe cheie pentru 2024
Scris de Eduard A. Gherghe pentru Raportul de Aur.
În mod evident, schimbările din sistemul financiar vor afecta și metalele prețioase; din acest motiv, este bine să fim cu ochii deschiși în toate direcțiile posibile.
Îmbunătățirea experienței clienților este crucială pentru orice afacere, însă instituțiile financiare se confruntă cu numeroase priorități concurente. Conform studiului Servicii financiare Starea Națiunii, realizat în 2022, factorii de decizie în acest mediu reglementat au recunoscut securitatea ca fiind cea mai importantă preocupare, atât în ceea ce privește datele personale, cât și stabilitatea și securitatea serviciilor bancare.
Pe următoarele poziții în lista de priorități s-au situat accesul facil la finanțare, alți furnizori de servicii bancare și claritatea în ceea ce privește termenii și tarifele.
Deși importanța îmbunătățirii experienței clienților și personalizării nu a fost ignorată complet, trei din zece factori de decizie financiari au identificat aceste aspecte ca fiind esențiale pentru satisfacerea nevoilor clienților (31% și, respectiv, 29%). Cu toate acestea, alte cinci priorități au fost considerate mai importante; în timp ce instituțiile financiare sunt conștiente de importanța oferirii de experiențe îmbunătățite și personalizate clienților, securitatea, stabilitatea aplicațiilor bancare și alte aspecte au fost priorități mai imediate și mai proeminente în agenda lor.
La nivel global, aproape jumătate (48%) dintre instituțiile financiare și-au îmbunătățit sau au introdus capacități de Banking as a Service (BaaS) în ofertele lor. Acest lucru reprezintă o creștere semnificativă față de procentul de 35% înregistrat în 2022, cu o tendință similară și în ceea ce privește finanțele integrate.
Analiza completă a acestui articol o veți găsi pe canalul meu de YouTube apăsând AICI. Te poți abona gratuit pentru analizele detaliate ale articolelor.
Această schimbare se reflectă și în adoptarea inteligenței artificiale (AI), care a cunoscut o creștere semnificativă în implementare la nivel global în ultimele 12 luni. Cei responsabili de luarea deciziilor percep în mod specific AI-ul generativ ca pe o modalitate suplimentară de a îndeplini așteptările din ce în ce mai mari ale clienților pentru servicii personalizate și adaptate. Cu toate acestea, entuziasmul pentru utilizarea AI-ului depășește acest aspect și variază considerabil în funcție de piață.
Este evident că AI-ul generativ este considerat un instrument important pentru avansarea altor domenii cheie de interes pentru serviciile financiare, cum ar fi colectarea și analiza datelor în inițiativele de mediu, sociale și de guvernanță (ESG), precum și în lupta împotriva spălării de bani (AML).
Am lansat astăzi, în data de 11.01.2024, e-book-ul: AI în Serviciile Financiare
E-book-ul nu doar identifică tendințe cheie pentru 2024, ci și furnizează o hartă de navigare pentru decidenții financiari.
Cursa pentru implementarea inteligenței artificiale generative este deja în desfășurare. Doar 6% dintre instituțiile financiare la nivel mondial afirmă că nu sunt interesate să adopte această tehnologie. Cu toate acestea, pentru a profita de această oportunitate, este nevoie de o înțelegere atentă a provocărilor legate de securitate și calcul, subliniind importanța parteneriatelor strategice.
În perioade de incertitudine economică, așa cum a experimentat mare parte a lumii după pandemie, menținerea încrederii cu clienții este deosebit de importantă pentru instituțiile financiare.
Faptul că experiența clienților și personalizarea au devenit acum al doilea factor de conducere poate reflecta, posibil, competiția tot mai acerbă din eforturile de a atrage și reține clienții, mai ales într-o piață agitată de concurenți agili care aduc noi nivele de atenție asupra clienților.
În acest context, îmbunătățirea serviciului pentru clienți și oferirea de experiențe personalizate sunt acum așteptate într-o măsură mai mare de către clienți decât factori cruciali precum securitatea datelor și transparența în ceea ce privește termenii și tarifele.
Aceasta nu înseamnă că acești ultimi factori au devenit neimportanți - ele rămân priorități majore pentru instituțiile financiare - ci că furnizarea lor trebuie acum să se facă printr-o abordare mai orientată spre nevoile și așteptările clienților.
Securitatea, transparența și accesul facil la finanțe rămân aspecte esențiale, dar importanța de a oferi clienților un serviciu îmbunătățit și experiențe personalizate atrage acum o atenție crescută. Potrivit companiilor financiare din Franța, Singapore și Arabia Saudită, acestea sunt criteriile cele mai importante pentru clienți - în aceste piețe, experiențele personalizate și îmbunătățirea serviciului pentru clienți sunt chiar mai des menționate ca așteptări ale clienților decât încrederea. În plus, concepte precum Banking as a Service (BaaS) și finanțele integrate sunt tot mai considerate ca fiind centrale în planurile instituțiilor financiare și în creșterea așteptărilor cu care se confruntă.
În fața provocării de a satisface cerințele din ce în ce mai mari ale clienților pentru experiențe financiare mai ușoare, Banking as a Service (BaaS) și finanțele integrate reprezintă soluții potrivite. Acestea oferă mijloace pentru ca instituțiile financiare să-și integreze serviciile în aplicațiile, site-urile web și alte platforme pe care clienții le folosesc deja. Prin aceasta, afacerile pot îndeplini așteptările clienților întâlnindu-i acolo unde sunt deja, nu invers.
Pe lângă asta, odată cu avansarea acestor modele și cu funcționalitățile lor mai ușor de integrat, organizațiile pot oferi propuneri personalizate mai cuprinzătoare. BaaS și finanțele integrate permit instituțiilor financiare să ofere experiențe mai personalizate, adaptând serviciile în mod mai precis la așteptările, preferințele și situațiile specifice ale clienților finali.
Un aspect crucial este viteza cu care aceste modele permit realizarea acestui proces. Peste patru din cinci (81%) factori de decizie afirmă că atât BaaS, cât și finanțele integrate accelerează aducerea produselor pe piață; folosirea acestor tehnologii elimină necesitatea construirii produselor bancare de la zero.
Vă doresc o zi plăcută în continuare și învăluită în strălucirea Metalelor Prețioase.
Disclaimer
Eduard A. Gherghe este un analist de piață independent pentru Raportul de Aur.
Această publicație are doar scop informativ și nu are ca intenție să fie o solicitare, ofertă sau recomandare privind vreun instrument financiar, marfă, derivat, serviciu de gestionare a investițiilor sau serviciu de consultanță și nu oferă sfaturi privind tranzacționarea de mărfuri.
Această publicație nu își propune să ofere sfaturi de investiții, fiscale sau legale, nici în mod general, nici într-un context specific.