Opinia general acceptată privind factorii care influențează prețul aurului
Ce determină prețul aurului
Scris de Eduard A. Gherghe pentru Raportul de Aur.
Opinia general acceptată este că aurul și dolarul american se mișcă în sens invers.
În ultimii ani, economia a trecut printr-o perioadă semnificativă de incertitudine. De la inflația la cel mai ridicat nivel în ultimele patru decenii și ratele la credite ipotecare care au crescut la nivele pe care nu le-am mai văzut de la recesiunea din 2008, până la volatilitatea pieței și pesimismul investitorilor, Statele Unite au avut parte de numeroase provocări.
Aceasta a determinat mulți oameni să caute investiții sigure, cum ar fi mărfurile, pentru a-și proteja economiile. Cu condițiile macroeconomice și de piață menționate mai sus, un anumit bun, în special, devine din nou popular ca o modalitate de a-și păstra valoarea: aurul.
Dar ce influențează prețul aurului? Factorii pot fi confuzi și contradictorii. În timp ce altele mărfuri sunt în principal afectate de oferta și cererea, prețul aurului este adesea puternic influențat de efectele psihologice ale perioadelor de recesiune economică.
Cum sunt influențate prețurile aurului?
Prețurile aurului sunt afectate de diferiți factori economici. Mai jos sunt prezentate motivele pentru care prețul aurului ar putea să crească semnificativ în anumite condiții economice.
Valoarea dolarului american
Aurul este, în general, considerat în dolari, adică prețul aurului este exprimat în dolari americani. Activele exprimate în dolari au, în mod obișnuit, o relație inversă cu valoarea dolarului american. Prin urmare, dacă valoarea dolarului scade, prețul aurului va crește, și invers.
În situațiile în care valoarea dolarului scade, oamenii care investesc pot cumpăra mai puțin aur pentru fiecare dolar din cauza puterii reduse de cumpărare, ceea ce face ca valoarea metalului prețios să crească. De asemenea, în perioadele cu inflație ridicată, aurul rămâne de obicei stabil sau crește în preț, confirmându-și statutul de activ sigur.
Dacă ratele de schimb ale dolarului american scad în comparație cu alte valute, investitorii din afara Statelor Unite vor putea cumpăra mai mult aur cu moneda lor, ceea ce poate stimula cererea și prețurile aurului.
Analiza completă a acestui articol o veți găsi pe canalul meu de YouTube apăsând AICI. Te poți abona gratuit pentru analizele detaliate ale articolelor.
Cererea pentru aur
Un alt aspect care poate influența prețurile aurului este cererea, iar câteva domenii direct contribuie la interesul pentru achiziționarea acestui metal prețios.
Cererea generată de bijuterii
Cumpărarea de bijuterii reprezintă una dintre cele mai obișnuite modalități prin care oamenii decid să achiziționeze aur. Pe măsură ce cererea pentru bijuterii crește, este posibil ca și prețul aurului să crească.
Cu toate acestea, cererea generată de bijuterii este de obicei considerată un factor mai slab în influențarea prețurilor aurului, deoarece mulți oameni cumpără bijuterii și le păstrează de-a lungul anilor.
Cererea din partea fondurilor de aur tranzacționate la bursă (ETF-uri)
Dacă știi cum să cumperi acțiuni, este posibil să fii familiarizat cu ideea de ETF-uri. Fondurile de aur tranzacționate la bursă sunt ETF-uri care investesc în lingouri de aur sau în companii miniere de aur. Aceste ETF-uri aduc împreună unele dintre cele mai bune avantaje ale investițiilor, oferind atât o expunere la întreaga industrie, cât și stabilitatea aurului.
Cererea generată de ETF-urile de aur are un efect similar asupra prețurilor aurului ca și alte tipuri de cerere. Valoarea metalului prețios poate crește în funcție de numărul de oameni care investesc în ETF-uri de aur.
Cererea în aplicații industriale
Aurul este folosit în diverse aplicații industriale și de producție, cum ar fi electronica, îngrijirea sănătății și explorarea spațială. Dacă cererea crește în industrie și aceasta utilizează o cantitate semnificativă de aur, valoarea aurului poate să crească, deoarece este necesar mai mult pentru fabricarea bunurilor și furnizarea serviciilor care depind de acest metal prețios.
Producția de aur
Aurul este o resursă limitată. Din acest motiv, găsirea și extragerea aurului devin tot mai dificile și costisitoare. Odată cu creșterea cererii față de oferta disponibilă, prețul aurului tinde să crească.
Dacă s-a atins sau nu punctul maxim al producției de aur este un subiect de discuție. Cu toate acestea, producția a stagnat în ultimii șapte ani, iar unii experți estimează că, până în 2050, extragerea aurului ar putea deveni nesustenabilă.
Chiar dacă aurul poate fi topit și reciclat de mai multe ori, o mare parte din aurul lumii este deținut sub forma bijuteriilor, care rămân în afara circulației pentru perioade lungi. Pe măsură ce devine mai dificil să găsim aur, acesta va deveni și mai scump.
Ratele dobânzilor
Legătura dintre ratele dobânzilor și prețurile aurului este destul de complexă. În general, ele au o relație inversă. Prin urmare, prețurile aurului cresc atunci când ratele dobânzilor scad, iar prețurile aurului scad atunci când ratele dobânzilor cresc.
Cu toate acestea, așa cum a demonstrat istoria recentă, nu este o corelație directă. În încercarea de a controla inflația, Rezerva Federală a crescut ratele dobânzilor la 10 întâlniri consecutive începând din martie 2022. Cu toate acestea, prețul aurului a atins de două ori nivelul său maxim și a crescut cu peste 7% în prima jumătate a anului 2023.
De obicei, atunci când ratele dobânzilor cresc, acest lucru semnalează o economie puternică. În astfel de circumstanțe, încrederea poate crește, iar investitorii se pot simți încrezători în achiziționarea de active cu risc mai mare, precum acțiuni. Dacă cererea pentru alte active crește, cererea de aur și metale prețioase scade, ceea ce duce la scăderea prețurilor.
Pe de altă parte, alți factori economici, precum lipsa încrederii consumatorilor sau rapoarte slabe privind ocuparea forței de muncă, ar putea determina investitorii să evite activele cu risc mai mare, chiar și într-un mediu cu rate ridicate ale dobânzilor, ceea ce înseamnă că nu se va observa efectul așteptat asupra prețurilor aurului.
În ansamblu, ratele dobânzilor pot avea un efect invers asupra prețurilor aurului, dar doar în combinație cu anumiți factori economici.
Factorii geopolitici
Evenimentele geopolitice pot influența pozitiv prețurile aurului, ceea ce înseamnă că valoarea aurului se va schimba în aceeași direcție cu tensiunile politice globale. Deoarece aurul este văzut ca un bun de refugiu în vremuri dificile, investitorii pot alege să se orienteze către aur în încercarea de a-și proteja economiile. Astfel, în cazul unei amenințări geopolitice, prețurile aurului pot crește. Acest lucru s-a întâmplat în primul trimestru al anului 2022, când conflictul dintre Rusia și Ucraina a contribuit la creșterea prețului aurului cu 6%.
Cu toate acestea, influența factorilor geopolitici nu este întotdeauna la fel de puternică precum cred mulți oameni. Aurul este, în general, legat de economia SUA, astfel încât tensiunile internaționale și alte evenimente pot să nu aibă un impact la fel de semnificativ asupra prețurilor aurului ca un conflict intern sau o politică monetară internă.
În ceea ce privește aurul și tensiunile geopolitice, se aplică adesea vechiul proverb "Cumpără zvonul, vinde știrea". Investitorii obișnuiesc să cumpere aur înainte de izbucnirea unei crize și apoi să-l vândă pentru a obține profit odată cu evoluția situației. De exemplu, prețurile aurului pot să crească atunci când circulă zvonuri despre un conflict iminent, dar prețul poate să stagneze sau chiar să scadă după începerea războiului.
În final, unele situații geopolitice sunt considerate cu efecte pozitive asupra ordinii globale, cum ar fi acțiunile militare care protejează economia SUA. În aceste situații, investitorii pot să nu vadă aurul ca o oportunitate și să opteze pentru investiții mai riscante.
Cine stabilește prețul aurului?
Există mulți factori care influențează prețul aurului, deci nu există o singură persoană sau organizație responsabilă de stabilirea acestuia. Cu toate acestea, London Bullion Market Association (LBMA) publică prețurile aurului de două ori pe zi prin intermediul ICE Benchmark Administration (IBA). IBA este compusă din mai multe bănci, un comitet de supraveghere și o echipă de membri interni și externi. IBA stabilește prețurile aurului pe loc și prețurile fixe bazate pe cerere și ofertă, precum și pe piețele derivate ale contractelor futures pentru aur.
Principalele piețe derivate includ Commodity Exchange (COMEX) din SUA și LBMA din Marea Britanie. Acestea încheie contracte futures cu cumpărători care sunt de acord să plătească un anumit preț pentru aurul pe care îl vor primi în viitor. Împreună cu informațiile despre cerere și ofertă, IBA poate determina prețul de piață, adică prețul aurului nefinisat. IBA apoi stabilește un preț pentru aur, cunoscut sub denumirea de LBMA Gold Price sau Fixul de Aur de la Londra, care este publicat pentru referință.
Cât de fluctuant este prețul aurului?
De obicei, piața aurului este considerată stabilă și cu puține schimbări bruște, motiv pentru care achiziționarea de aur pentru a echilibra portofoliul este un sfat des oferit investitorilor.
În general, aurul prezintă mai puține schimbări pe termen lung, fiind o opțiune potrivită pentru protejarea economiilor pe termen îndelungat, precum cele din conturile de pensii. Cu toate acestea, poate fi mai volatil pe termen scurt. Alte clase de active, cum ar fi acțiunile și obligațiunile, sunt adesea mai susceptibile la schimbări bruște în condiții economice și de piață imprevizibile. Cu toate acestea, aurul are o relație mai puțin directă între preț și volatilitate, deoarece investitorii îl folosesc în general ca un refugiu în perioade de nesiguranță economică.
Sunt mulți factori care pot influența capacitatea de a câștiga bani din investițiile în aur. Este important să ții cont că, cu excepția câtorva ETF-uri, investițiile în acest metal prețios nu aduc dividende sau dobânzi. Prin urmare, în afara acelor câteva ETF-uri, singura modalitate de a obține profit din aur este să-l vinzi atunci când prețul crește.
În cadrul unui portofoliu diversificat, aurul poate fi folosit ca o modalitate de a te proteja în perioade de recesiune economică sau în momente când inflația și volatilitatea pe piață sunt ridicate. Așadar, investitorii nu ar trebui să fie prea îngrijorați în cazul unei scăderi temporare a prețurilor aurului. Din perspectivă istorică, acestea au avut tendința de a crește din nou după o perioadă relativ scurtă, contribuind astfel la creșterea randamentului pe termen lung.
De ce aurul este adesea considerat o investiție sigură
O investiție sigură este o opțiune în care prețurile nu au o legătură sau au o legătură negativă cu alte piețe financiare. De exemplu, aurul este privit ca o investiție sigură deoarece obișnuiește să se miște în direcție opusă față de acțiuni și obligațiuni, oferind astfel o protecție împotriva pierderilor în aceste tipuri de active. Deci, merită să investești în aur? Iată câteva motive pentru care acest metal prețios este considerat o opțiune relativ sigură.
Diversificarea portofoliului tău de investiții
Un portofoliu diversificat ar trebui să includă investiții care nu au o corelație sau au o corelație negativă între ele, cum ar fi relația dintre aur și acțiuni. Printr-un portofoliu bine diversificat, riscul de a suferi pierderi semnificative într-un singur moment este redus.
De exemplu, un eveniment economic major te-ar putea face să pierzi bani în acțiuni. Cu toate acestea, valorile aurului tău ar putea crește, echilibrând pierderile. Chiar dacă valorile aurului nu cresc, este mai puțin probabil ca acestea să piardă valoare în același timp cu acțiunile, reducând astfel riscul de a suferi pierderi semnificative în ambele tipuri de active.
Aurul oferă protecție împotriva inflației
Inflația, adică creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor, este un motiv obișnuit pentru creșterea prețului aurului. Prin urmare, aurul a fost în trecut o opțiune populară de investiții în perioadele în care costurile vieții cresc. Pe măsură ce valoarea dolarului american scade, investitorii se orientează adesea către aur, ceea ce duce la o creștere a cererii și valorii acestuia. De asemenea, investitorii pot vedea aurul ca pe o modalitate sigură de a păstra bani pentru viitor, când au nevoie de bani suplimentari și cheltuielile de trai au crescut.
Este un activ foarte lichid
Dacă te afli în situația de a avea nevoie de bani după ce ai investit în aur, nu vei întâmpina dificultăți în vânzarea investiției tale în aur, deoarece aurul este considerat un activ foarte lichid. Tranzacționarea aurului online, prin intermediul ETF-urilor aurii sau pe platforme care oferă lingouri și monede de aur, se realizează în volume mari.
Oricare ar fi tipul de investiție în aur pe care îl ai, nu vei avea probleme în găsirea cumpărătorilor. Chiar și vânzarea aurului fizic, care poate fi puțin mai complicată din cauza aspectelor logistice precum transportul și depozitarea, rămâne de obicei ușor realizabilă datorită lichidității bune a aurului.
Principalele concluzii
Există mai mulți factori care influențează prețul aurului, printre care se numără:
Valoarea dolarului american
Cererea de aur, inclusiv pentru bijuterii, ETF-uri aurii și pentru nevoile industriale
Producția și oferta de aur
Ratele dobânzilor și alți factori economici
Factorii geopolitici și impactul lor asupra economiei SUA
Relația dintre acești factori economici și valoarea aurului poate fi complicată, deoarece nu există reguli clare care să determine cum cresc sau scad prețurile aurului.
Investițiile pot fi influențate de emoții, iar efectele psihologice ale nesiguranței economice joacă adesea un rol în decizia oamenilor de a apela la investiții considerate mai sigure, cum ar fi aurul. Prin urmare, este dificil de prezis cum vor reacționa investitorii la anumiți factori economici sau cum aceste reacții vor influența prețurile aurului.
Prețurile la vedere pentru aur sunt stabilite de IBA pe baza cererii și ofertei, a factorilor economici și a contractelor futures. Desigur, aurul este văzut de obicei ca un activ stabil, dar poate înregistra unele fluctuații în anumite situații pe termen scurt.
Cu toate acestea, pe termen lung, aurul poate fi considerat o investiție mai sigură. Dacă vrei să îți diversifici portofoliul, să te protejezi împotriva inflației și să deții active foarte lichide în perioade de nevoie, poate fi o opțiune de luat în considerare.
Vă doresc o zi plăcută în continuare și învăluită în strălucirea Metalelor Prețioase.
Disclaimer
Eduard A. Gherghe este un analist de piață independent pentru Raportul de Aur.
Această publicație are doar scop informativ și nu are ca intenție să fie o solicitare, ofertă sau recomandare privind vreun instrument financiar, marfă, derivat, serviciu de gestionare a investițiilor sau serviciu de consultanță și nu oferă sfaturi privind tranzacționarea de mărfuri.
Această publicație nu își propune să ofere sfaturi de investiții, fiscale sau legale, nici în mod general, nici într-un context specific.