Scris de Eduard A. Gherghe pentru Raportul de Aur.
Până în 2018, rezervele de aur ale Ungariei au fost extrem de reduse, numărând doar 3 tone. Cu toate acestea, Banca Centrală Maghiară (MNB) a luat decizia de a crește rezervele de aur de zece ori, ajungând astfel la 94,45 de tone la începutul anului 2021.
După căderea comunismului, rezervele de aur ale MNB au suferit o scădere treptată, ajungând de la 46 de tone în 1992 la 3,1 tone în 2010, și au rămas constante până în 2018.
În 2018, MNB a luat inițial decizia de a crește semnificativ rezerva de aur, pe baza unor considerații strategice pe termen lung, de importanță națională și economică, iar nivelul rezervei de aur a crescut de zece ori (de la 3,1 tone la 31,5 tone) în octombrie 2018, pentru ca apoi să ajungă la 94,5 tone în 2021.
Conform celor mai recente cifre furnizate de Consiliul Mondial al Aurului, băncile centrale ale lumii dețin în total aproximativ 35.000 tone de aur.
Zona euro deține în prezent aproape 11.000 de tone de rezerve de aur (30% din rezervele mondiale de aur). În perioada 2000-2009, rezervele de aur ale băncilor centrale au înregistrat o scădere, cu băncile centrale vânzând rezervele de aur.
Totuși, în 2009 a avut loc o schimbare de trend (ca urmare a crizei economice și financiare globale), când băncile centrale au început să cumpere aur, iar de atunci rezervele de aur ale băncilor centrale din întreaga lume au crescut constant.
Cu rezerve de aur de 94,5 tone, Ungaria se situează pe locul 38 în clasamentul internațional al țărilor, conform Consiliului Mondial al Aurului. Statele Unite dețin cele mai mari rezerve de aur din lume (8133,5 tone), urmate de Germania (3354,9 tone), Italia (2451,8 tone) și Franța (2436,8 tone).
La nivel regional, Polonia (228,7 tone) și România (103,6 tone) au rezerve de aur mai mari decât Ungaria, dar ambele sunt și mai populate.
La nivel global, Elveția are cele mai mari rezerve de aur pe cap de locuitor (119,5 grame pe cap de locuitor).
Aurul folosit ca un activ strategic de națiunile BRICS+
Toate țările care aderă la BRICS+ trebuie să dețină o anumită cantitate de aur. Încă nu există nimic oficial în această privință, dar trendul există și faptele vorbesc de la sine.
O analiză mai detaliată a datelor privind cantitatea de aur deținută de aceste națiuni în raport cu rezervele lor, precum și raportul dintre rezervele totale și PIB-ul susține ipoteza analistului independent Jan Nieuwenhuijs, conform căreia:
Rezervele de aur distribuite în mod egal între națiuni, proporțional cu PIB-ul lor, permit o tranziție lină către un standard global al aurului.
____________________________________________________________________________
Disclaimer
Eduard A. Gherghe este un analist de piață independent pentru Raportul de Aur.
Această publicație are doar scop informativ și nu are ca intenție să fie o solicitare, ofertă sau recomandare privind vreun instrument financiar, marfă, derivat, serviciu de gestionare a investițiilor sau serviciu de consultanță și nu oferă sfaturi privind tranzacționarea de mărfuri.
Această publicație nu își propune să ofere sfaturi de investiții, fiscale sau legale, nici în mod general, nici într-un context specific.