Scris de Eduard A. Gherghe pentru Raportul de Aur.
Cu un nou record istoric de 2.100 de dolari pe uncie pentru aur, stabilit pe 3 decembrie 2023, băncile centrale continuă să cumpere în mod agresiv aur.
Având în vedere că băncile centrale își propun să-și impună propriile monede digitale, tind să cred că vor contribui la marea migrație către metale prețioase.
Investitorii încearcă să scape de colapsul banilor fizici și recurg la aur și argint, în timp ce multe persoane caută să evite atenția guvernului în ceea ce privește încasările și cheltuielile personale, de aici și fuga către criptomonede.
După cum v-am spus anul trecut pe 13 noiembrie, în videoul Crypto Crash, guvernul nu are concurență, iar guvernele lumii vor avea propria criptomonedă.
Țepele mari din lumea crypto cu siguranță vor avea parte de o publicitate spectaculoasă, guvernele vor stabili reglementări grandioase pentru piața crypto, iar acest lucru va determina foarte multe persoane să caute alte surse de investiții până când își vor risipi economiile, fapte care deja se întâmplă.
Cei care vor mai rămâne cu puțini bani de investit vor cumpăra aur și argint.
Dacă acest boom va avea loc, și tind să cred că va avea, va fi încă o lovitură serioasă dată stocurilor fizice de aur și argint din piață, ceea ce va contribui la un impact asupra prețurilor.
Analiza completă a acestui articol o veți găsi pe canalul meu de YouTube apăsând AICI. Te poți abona gratuit pentru analizele detaliate ale articolelor.
Chinezii plătesc prețuri majore pentru aur pe măsură ce perspectivele economice se întunecă.
Prețurile aurului în China au păstrat o tendință predominant sub nivelul internațional de referință până la începutul lunii august, doar pentru a înregistra ulterior o ascensiune către cote premium.
Prima pentru aur în China a depășit 100 de dolari per gram la un moment dat la mijlocul lunii septembrie - cea mai mare din toate timpurile. Bloomberg și alții au raportat că banca centrală a crescut cotele de import pentru aur și a restricționat livrările către piața internă într-un efort de a stopa deprecierea yuanului.
Conform datelor furnizate de Consiliu Mondial al Aurului, cererea pentru bijuterii și investiții în aur în China a atins un impresionant total de 789 de tone în cursul anului 2022, ceea ce reprezintă aproximativ 20% din cererea globală. Această performanță plasează China la aceeași înălțime cu India, confirmându-le ambelor țări statutul de consumatori de aur de prim rang la nivel mondial.
Argintul încă înregistrează performanțe slabe în comparație cu aurul
În timp ce aurul a atins un nou record, prețul argintului se menține sub apogeul său post-pandemie. Este puțin probabil ca datele economice slabe să sprijine argintul pe deplin atunci când investitorii analizează amănunțit implicațiile.
O posibilă recesiune în 2024 ar putea determina argintul să revină la minimele înregistrate în 2022. Dacă prețul ar rămâne scăzut, atunci avem posibilitatea în continuare să acumulăm argint și în 2024, dar în mod evident depinde de faptele din piață și de cum evoluează piața.
Puțin peste 6 milioane de uncii de argint au fost importate în Turcia luna trecută, noiembrie 2023, înregistrând un număr record.
Dacă am ignora faptele din piață și la ce cumpărături fac băncile centrale, zici că ignoră prețurile aurului și argintului. Ele stochează în continuare aur și argint pentru a-și atinge scopul. Când vom afla care este scopul, prețurile metalelor prețioase vor fi deja la un alt nivel, iar cei care dețin metale prețioase vor avea de câștigat.
Vă doresc o zi plăcută în continuare și învăluită în strălucirea Metalelor Prețioase.
Disclaimer
Eduard A. Gherghe este un analist de piață independent pentru Raportul de Aur.
Această publicație are doar scop informativ și nu are ca intenție să fie o solicitare, ofertă sau recomandare privind vreun instrument financiar, marfă, derivat, serviciu de gestionare a investițiilor sau serviciu de consultanță și nu oferă sfaturi privind tranzacționarea de mărfuri.
Această publicație nu își propune să ofere sfaturi de investiții, fiscale sau legale, nici în mod general, nici într-un context specific.